Compromesos

Compromesos

El meu primer dia de Ple

El proppassat 28 de setembre vaig prendre possessió al Ple de l'Ajuntament del càrrec de regidor de Cultura, Joventut, Esports i Pla Estratègic, agafant el relleu d'en Jaume Garcia, que per raons personals va deixar el càrrec a finals de juliol després de molts anys de dedicació al poble. Tinc una gran il·lusió per a continuar fent feina per a millorar Santa Coloma des de primera línia i amb el convenciment que podem seguir construint un poble cada dia amb més qualitat de vida, més participatiu, més educatiu, més solidari, més sostenible. Queda molta feina per fer, però no ens falten ganes per a seguir avançant. No us negaré que vaig anar amb certs nervis al primer Ple en què m'asseia davant del poble, la responsabilitat que comporta s'ho mereix. Això si, les ganes de començar a fer feina són enormes, però després de prendre possessió, us he de confessar que els nervis es van convertir en una certa decepció. M'explico.

Jo crec en la política pura, la que es basa en projectes, la que proposa i confronta idees, la que té per objectiu primer les persones i el bé comú i compartit, la que dialoga i escolta, la de l’ètica... Ja sé que no és el que domina en la política actual, com queda patent cada dia, però n'hi ha que encara pensem que fer política és una cosa de tothom i per a tothom.

Abans d'aquest primer dia ja havia assistit a Plens i em sorprenia i preocupava el nivell d'algunes discussions, però des de la posició de regidor aquesta sorpresa i preocupació va augmentar fins a una certa decepció. Sincerament, el nivell polític de part del consistori em sobta. El debat s'enverina amb tons poc propis, amb intents de destruir al més pur estil d'una oposició encegada, fent intervencions fora de lloc i de mida, amb atacs sense arguments i amb gairebé nul·la proposta de millores i projectes alternatius.

Evidentment, i per sort, no tothom actua de forma irresponsable i hi ha companyes i companys de consistori que actuen diferent, però, com passa sovint, els que tenen menys raó són els que fan més soroll. I segur que us deveu imaginar qui juga els diferents papers en aquesta auca... (per si no hi caieu, el grup socialista té el paper més decepcionant, la veritat...).

No voldria desencoratjar les persones que no heu assistit mai a un Ple, tot al contrari. Veniu-hi algun dia (els últims dijous de mes a les 20h a l’Ajuntament) i contribuïu a fer de la política municipal un projecte més ric en idees i debat i més constructiu. Només cal proposar-s'ho, saber una mica de què es parla o preguntar amb voluntat d’aprendre si no se sap alguna cosa i tenir clar que encara que hi hagi diferents opinions, hem de construir i no destruir. Per fer oposició cal tenir projecte, confrontar-lo amb el que fa el govern i debatre sobre idees i no s'ha d'atacar de males maneres ni creure que el paper que toca és el de fer un intent permanent de destrucció dels companys i companyes del govern i la seva acció.

Aquesta política "escombraria" és la que ha portat al distanciament de la gent, la que s'ha convertit en un circ mediàtic i ha deixat les idees, l'ètica, els debats i la centralitat de les persones enrere. Em sembla que a Santa Coloma podríem ser diferents...

En la meva condició de recent arribat a la regidoria em queden moltes coses per aprendre, però, sentint-ho molt, em vaig sentir menys novell davant certes intervencions i actuacions d’algunes persones que se suposa que m’haurien de donar exemple per la seva experiència d’anys. Em sorprèn, per exemple, que no se sàpiga què és la participació ciutadana i es confongui amb informació o comunicació, o no es conegui que no són els mateixos mecanismes de participació els de la ciutadania que els grups polítics amb representació al consistori o que s’ataqui a regidors de l’equip de govern amb arguments fora de lloc per desconeixement de les competències municipals... No tothom ho hem de saber tot -almenys jo, la veritat, tinc molt per aprendre- però llavors, com a mínim, no vulguem jugar a la confrontació de cara a la graderia i treballem amb intel·ligència i enriquint-nos des de la diversitat. Em sembla que és el mínim que podem demanar a les persones que volen arribar a ser una alternativa de govern al municipi.

Així em va ser en el meu primer Ple i he sentit la necessitat d’expressar i compartir sincerament la meva modesta opinió amb tothom. Em sembla que tots i totes ens mereixem conèixer com estan les coses al nostre Ajuntament. A partir d’ara, igual que per moltes altres coses, lluitaré també per a aconseguir un Ajuntament on puguem treballar en harmonia i equip i que sigui un espai per a la bona política, les idees i els projectes i un dels nuclis de treball per a fer de Santa Coloma un poble cada dia millor. Espero que tothom desitgi avançar en aquest sentit i es noti pel bé de tothom.

Gerard Segú