Moment d'actuar: ens hi juguem la vida!

La Conferència del Clima de l'ONU que se celebra aquests dies a Madrid ho diu cal en el seu lema: "Temps d'actuar", però seran capaços els governs estatals d'adoptar, per fi, les mesures imprescindibles? Quin paper hi tenim la ciutadania i els municipis?


La Conferència del Clima té per objectiu intentar que els països del món arribin a acords sobre la reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle (GEI), concretant així els acords de la Cimera de París en mesures concretes.

Els efectes del canvi climàtic sobre les nostres vides poden ser devastadors sinó hi posem remei: desplaçament de milions de persones, fenòmens climàtics extrems, augment del nivell del mar, reducció de la producció agrària...

Necessitem una transició ecològica. 
Per aconseguir una descarbonització total al 2050 és vital prendre mesures urgents i valentes que possibilitin una reducció d’emissions de GEI del 8% a l’any. 

Això implica canvis profunds en els nostres models de consum i producció. Caldrà reduir dràsticament el consum en general, la qual cosa té repercussions amb les nostres formes de vida, així com modificar el nostre model energètic per a substituir les energies fòssils per renovables. 

El paper de cadascú, i el del nostre poble
Per això les accions personals son molt importants, però cal exigir als governs que aquests canvis econòmics i polítics siguin possibles. I els municipis hem de ser pioners en aquesta lluita, per la proximitat amb la ciutadnania, pel paper transformador de les petites accions, per la capacitat d'articular ciutadanes i ciutadans, i per la pressió que podem fer sobre governs supramunicipals.

A Santa Coloma hi estem treballant. Hem declarat l'Emergència Climàtica al municipi, tenim previsions de canvis importants en la forma com gestionem els residus, la mobilitat, les relacions amb l'entorn o el consum, i des de PROGRÉS mantenim l'aposta prioritària en aquest àmbit.

Hem de prendre'n consciència, i convertir la informació i la mobilització que genera aquesta Conferència del Clima  en una oportunitat en la lluita contra l’emergència climàtica. Ens hi va la vida!

Si voleu saber més coses sobre l'emergència climàtica i com ens afecta i ens pot arribar a afectar a Catalunya, no us perdeu l'article i el video del Debat Obert de PROGRÉS sobre aquest tema (cliqueu aquí).