PROGRÉS interpel·la al Govern per a què les ordenances fiscals es rebaixin fins al nivel de l'IPC de Catalunya de 2008

El passat Ple Municipal de 26 de febrer PROGRÉS va interpel·lar el govern municipal sol·licitant que es rebaixin les ordenances fiscals de 2009 per a adaptar-les a l'IPC de Catalunya de 2008.

El passat 30 d’octubre es varen aprovar les ordenances fiscals municipals per l’any 2009, amb un increment d'un 5% com norma general per a taxes i preus públics i un 3,7% de mitjana en el cas de l’IBI. La justificació del regidor d’hisenda -Sr Aguiló (ERC)- va ser que s’havien d’ajustar a les previsions de l’IPC de 2008, donat que els contractes amb les empreses de serveis proveïdores de l’Ajuntament automàticament aplicarien aquest índex. L'IPC de 2008 a Catalunya es va acabar fixant en un 1,6%.

Les dades parlen per si soles i cal també tenir en compte la crisi que està patint bona part de la ciutadania, també del nostre municipi. A Santa Coloma, l’atur ha passat del 10% l'octubre de 2008 al 12 % al gener d'enguany. Aquest gener hi ha 368 persones del municipi a l’atur —175 homes i 193 dones—, i es preveu un empitjorament de la situació els propers mesos.

La Confederació d'Associacions de Veïns i Veïnes de Catalunya he endegat una campanya per a demanar als ajuntaments una revisió de les ordenances fiscals de 2009 ajustant-les a l’IPC català, alguns ajuntaments ja han près mesures correctores —a Sant Boi, per exemple— i en molts municipis s'estan plantejant fer-ho properament.

Per tot això, des del Grup Municipal de PROGRÉS s'ha proposat a l’equip de govern que es revisin a la baixa les ordenances fiscals que va aprovar l'octubre passat i que les pujades no siguin superiors a l’IPC de Catalunya. No és tard per a aplicar aquesta iniciativa, més encara quan ja entrem al mes de març i encara no s’han aprovat els pressupostos del 2009. Aquest pas permetria que els partits del govern PSC/ERC fóssin coherents amb els arguments que van donar quan es van aprovar les ordenances i amb els seus programes electorals, on el PSC deia voler "equilibri de la pressió fiscal entre l'IBI i l'IPC de Catalunya"– i ERC proposava "contenir la pressió fiscal en límits raonables millorant la gestió de recursos i eliminant la despesa innecessària".

PROGRÉS va proposa compensar aquesta disminució d’ingressos rebaixant les despeses personals de l’equip de govern, de protocol i propaganda i altres despeses sumptuàries.

A fi de comptes, aquesta seria una manera de no carregar encara més la precària situació econòmica que pateixen moltes famílies del nostre municipi.