Comunicat de premsa d’ICV-EUiA de Sant Boi i PROGRÉS-EPM de Santa Coloma de Cervelló sobre l’ARE de la Riera de Can Solé.

Els grups municipals d’ICV-EUIA de Sant Boi i PROGRÉS-EPM de Santa Coloma de Cervelló es reuneixen per analitzar conjuntament el pla urbanístic de l’ARE de la Riera de Can Soler (Sant Boi de Llobregat – Santa Coloma de Cervelló)

La proposta plantejada pel Departament de Política Territorial i Obres Públiques millora a grans trets el planejament vigent i intenta preservar la riera com a corredor biològic, però pensem que presenta mancances greus en l’estudi de mobilitat i en la memòria social. Considerem important completar-los per garantir un adequat desenvolupament del pla.

L’absència d’un estudi global de mobilitat de tot el territori del marge dret del riu Llobregat afectat entre Sant Boi i Sant Vicenç dels Horts, incloent Santa Coloma i Torrelles, pot provocar que la situació actual de col·lapse de trànsit privat a la zona en hores punta es converteixi en permanent. L’estudi hauria de resoldre els dèficits viaris a la BV-2002 i les seves connexions amb autovies i autopistes, les demandes actuals de transport públic i connexions amb autovies i autopistes, i assumir les necessitats del futur amb els múltiples projectes en marxa com el nou Hospital de Sant Boi o el desenvolupament urbanístic de Santa Coloma i de Sant Vicenç dels Horts, a més de l’ARE de la Riera i del Pla del Llor..

L’absència d’una Memòria Social que analitzi els elements socials i econòmics que caracteritzen el Barri de la Cooperativa i el nucli urbà de la Colònia Güell fa que el disseny dels equipaments previstos no s’adapti adequadament a les necessitats de la població i del teixit econòmic existent.

La preservació i recuperació de la riera no s’han de veure afectades per les excessives connexions per mitjà de passarel·les entre Ciutat Cooperativa i la Colònia Güell i d’altres instal·lacions previstes massa prop de la mateixa riera, que podrien trencar el criteri original de corredor biològic. A més cal definir la connexió que existirà e existirblesal que considerene ser assumida per les administracions.i per el criteri origina de corredor biolde la riera amb el Parc Agrari i la Colònia Güell.
Donat que la riera, per sobre de Can Ros i Can Codina, està afectada per construccions i habitatges en els camps adjacents, s’hauria d’elaborar un estudi per presentar propostes de sanejament.

Finalment, la proposta plantejada no concreta el compromís del RCD Espanyol de pagar la despesa d’urbanització compromesa pel trasllat de drets edificatoris de la propietat del Consorci de la Colònia Güell a la riera, de manera que si aquesta no es fes efectiva hauria de ser assumida per les administracions.

Davant d’aquesta situació els grups municipals reunits plantegem entrar a fons en el debat d’aquestes greus mancances que presenta la proposta actual que considerem imprescindible corregir per garantir la correcta continuïtat del pla proposat.