L'Ajuntament s'adhereix al manifest pel desenvolupament sostenible del Delta i el Parc Agrari del Baix Llobregat

A proposta de les regidories de Medi Ambient i Agricultura, al Ple Municipal de novembre de 2012 s'ha aprovat l'adhesió de l'Ajuntament al Manifest, promogut per la Taula Catalana pel desenvolupament sostenible del delta i el Parc Agrari del Baix Llobregat

Com a continuació de la feina feta per la Plataforma Aturem Eurovegas, que també va contar amb el suport de l'Ajuntament a través d'una moció presentada per PROGRÉS al ple Muncipal de maig 2012, (recolzada per  PROGRÉS i ERC, amb l'absteció de CiU, VISC i PSC i el vot en contra del PP), s'ha constituir una Taula per continuar treballant en la defensa del Parc Agrari, els espais naturals del delta del Llobregat i el model territorial que representen.

PROGRÉS, des de les regidories de Medi Ambient i Agricultura de l'Ajuntament, va proposar l'adhesió al Manifest que podeu llegir a continuació i es va aprovar per unanimitat al Ple Municipal de novembre de 2012.


MANIFEST  PEL DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE DEL DELTA I EL PARC AGRARI DEL BAIX LLOBREGAT 

La Taula Catalana pel desenvolupament sostenible del delta i del Parc Agrari del Baix Llobregat manifesta:

La reactivació del Parc Agrari  i la conservació del Delta del Llobregat són cabdals per a la recuperació econòmica de la comarca del Baix Llobregat.

El delta i la vall baixa del Llobregat constitueixen una de les zones humides i dels espais agraris més importants de Catalunya. El delta del Llobregat ha estat un servidor fidel i durant segles ha proveït d'aigua i d’aliments a la població i ha permès la industrialització i la conservació d'espais oberts. La preservació del delta i la de l’aqüífer, una de les reserves d’aigua més importants, són estratègiques.


Durant molt anys s’ha treballat de forma coordinada i pacient al delta del Llobregat, contenint l'avanç de la falca salina, creant el Parc Agrari, resistint als retalls dels espais naturals, les zones humides i les d’especial protecció per a les aus, així com impulsant actuacions de recuperació del riu i del front litoral. En definitiva fent d’aquest, un espai de valor incalculable en un entorn mediterrani.

Per aquest motiu, a la Taula Catalana considerem de vital importància que els instruments de protecció del territori que existeixen siguin de veritat posats en funcionament i que es consolidi la figura del Parc Agrari del Baix Llobregat com a veritable zona productiva. Això implica posar al dia totes les infraestructures que possibiliten portar a terme una agricultura de qualitat i respectuosa amb el medi, desenvolupant l’agricultura de proximitat i la indústria agropecuària i reforçant les figures jurídiques de protecció i de  gestió. Cal establir mecanismes legals eficaços per posar en explotació les terres conreables que restin en desús.

L’objectiu ha de ser implementar al Baix Llobregat un model econòmic basat en la recerca, la innovació, l’educació, la formació, la capacitació i l’ocupació de qualitat en els diversos sectors productius; tot donant suport i fomentant un sector turístic madur i exitós, cada cop més diversificat i més lligat a la realitat cultural i mediambiental del país.

Hem de buscar models que ens allunyin del que ens ha portat fins a l’actual situació de crisi. La societat ja s’ha adonat que no es pot continuar creixent a base de l’economia especulativa, que ens ha portat a tenir més d’un 70 % del sòl destinats a poligons industrials encara pendent de desenvolupar, un 30 % de les naus, preparades per ser ocupades, buides. Ara cal que els governs també se n’adonin.

La Taula Catalana  es va crear a finals de juliol de 2012 per cercar alternatives al model que configurava el projecte Eurovegas. Com a resposta a la gran inquietud que el macro projecte va aixecar a la societat catalana, per l’obscurantisme amb què es va portar el procès, per pretendre una sortida de la crisi justament amb el model que ens hi ha portat, i per ser un model que hipotecava el futur de tot el país; un model de creixement contrari a un desenvolupament sostenible. La voluntat de la Taula Catalana va ser sumar-se als importants esforços que la ciutadania va posar en marxa per oposar-se a aquest projecte, i que es van articular principalment a través de la Plataforma Aturem Eurovegas.

Eurovegas era un projecte desmesurat que posava en qüestió la sostenibilitat, ambiental, econòmica i social, i que amb l’excusa d’incrementar un fals turisme familiar, generava expectatives volàtils d’ocupació.  Es tractava d’un gravíssim atemptat contra el Baix Llobregat i contra la Regió Metropolitana de Barcelona del segle XXI. Abocava a la desaparició d’una part significativa de la rica agricultura de la Vall Baixa i del Delta del Llobregat, amb un fort impacte als aiguamolls i a la recàrrega dels aqüífers.

Durant aquest procès s’ha mostrat la vulnerabilitat en la gestió i en les figures jurídiques de protecció del Delta i del Parc Agrari del Baix Llobregat, però també ens ha servit per conèixer-lo i posar-lo en valor. El Parc Agrari del Baix Llobregat és una de les zones més fèrtils de Catalunya, amb un gran potencial productiu per la mateixa naturalesa de sòl deltaic i per la disponibilitat d’aigua. Realitats que fan d’aquest espai una de les zones productives més importants de la Regió Metropolitana de Barcelona i un referent mundial de l'agricultura periurbana.

El paisatge agrari del delta i la vall baixa del Llobregat és el garant que aquesta immensa plana no es converteixi en un aglomerat edificat i constitueix un refernt d’identitat per a la comarca. Aquest mar de conreus és també un autèntic rebost d’aliments, de menjar fresc produït als camps del Baix Llobregat. És, per tant, un equipament estratègic per a la seguretat i la soberania alimentària.

Cada cop hi ha més persones que valoren la proximitat i la qualitat de la producció agrícola, tenint en compte la pagesia, la terra i qui la treballa. Per això el sector agrari i els consumidors estan trobant estratègies per a un acostament. Per millorar el valor afegit dels productes, per una banda, i per buscar qualitat i proximitat per l’altre.

En un moment de crisi alimentària com l’actual, amb un increment progressiu del preu dels carburants, una societat avançada no es pot permetre el luxe de perdre una zona productiva com aquesta, i encara menys ara que l’elevada taxa d’atur exigeix que es posin en marxa polítiques d’ocupació estables i sostenibles. Aquests moments demanden respostes a l’alçada dels reptes que hi ha plantejats.

Cal evitar l’amenaça que pot suposar contemplar  el Parc Agrari com un terreny expectant i desprovist de les funcions econòmiques i naturals que hi alberga. Cal mantenir, respectar i desenvolupar l’equilibri territorial aconseguit des dels inicis de la democràcia, vetllant per una ordenació territorial sostenible com a recurs essencial que és.

Cal posar en valor el Delta, els aqüífers, els espais naturals d’alt valor ecològic i, el Parc Agrari del Baix Llobregat com a peça clau en l’ordenació del territori i per la qualitat ambiental que aporten a la Regió Metropolitana de Barcelona i al conjunt del país.

El Baix Llobregat és la suma de moltes voluntats i de molts esforços durant les darreres dècades; d’institucions, d’entitats, d’agents socials i econòmics, i de la ciutadania en general. Amb consensos llargament treballats per aconseguir revertir la idea d’un territori perifèric en la d’un territori amb identitat pròpia dins d’una important conurbació metropolitana.

És per tot això que la Taula Catalana fa una crida a les administracions públiques, al Consorci del Parc Agrari del Baix Llobregat, a les entitats i col·lectius socials, cívics i professionals, així com a la ciutadania a títol personal a adherir-se al Manifest pel Desenvolupament Sostenible del Delta i el Parc Agrai del Baix Llobregat.

Manifestem que, ensems la defensa i posada al dia del territori agrícola del Parc, el Delta i la Vall Baixa, és necessari assolir el compromís, per part de les institucions implicades, de fomentar un creixement econòmic i sostenible, basat en la  potenciació de les zones urbanitzades dels municipis comfrontant aquesta zona agrària. Zones que actualment, tot i estar dotades dels serveis i infraestructures necessàries per al seu funcionament òptim, no s'han colmatat i estan a l'espera de poder assumir un fort creixement industrial, tecnològic, del sector serveis i de recerca,  responent a la lògica d'una expansió equilibrada i variada, basada en les capacitats d'un capital humà de la societat catalana.

Així mateix, la Taula Catalana manifesta el seu compromís per generar les complicitats necessàries al territori per assolir els objectius esmentats i continuar treballant com a eina transversal a l’abast de la ciutadania, per reclamar una proposta sòlida, atractiva i viable, que faci de l’agricultura periurbana al Delta un projecte amb valor afegit i innovador, i amb capacitat de garantir el manteniment de les explotacions i de les rentes agràries.

Aquest projecte hauria de servir també per avançar en la cultura del desenvolupament sostenible, valorant el capital agronatural com una oportunitat del necessari canvi en el paradigma productiu que ha de vincular la competitivitat amb la cohesió social i la sostenibilitat.

Octubre 2012