Balanç d'un any perdut

Governar és, entre moltes coses, però especialment, planificar, dirigir, coordinar, preveure, avançar-se, tenir visió de futur, projectar i albirar el futur… Avui a Santa Coloma ens trobem amb un govern que no té projecte, no planifica, funciona per inèrcia, no està coordinat ni coordina i no ofereix direccions clares ni perspectives de futur per al municipi…

Un Programa de Govern inexistent
Ni al fer el pacte de govern, ni al llarg de l’any en què han governat junts PSC i ERC han estat capaços de fer un Programa de Govern, tot i que repetidament han dit que el farien públic. I no es tracta només de l’acció de fer públiques les línies d’actuació previstes. Es tracta de tenir les idees clares, previstes i planificades. No és d’estranyar que això no passi, doncs ja els seus programes electorals eren incomplerts, escassos i parcials. S’evidencia, doncs, que estem davant d’un pacte basat en el repartiment de poder. El resultat: un govern descoordinat, desunit i una manca de lideratge que provoca una gran paràlisi. Encara esperem les noves idees per a Santa Coloma promeses.

Vivint dels projectes de PROGRÉS
Els pocs grans projectes realitzats o en marxa en aquest any, van ser programats iniciats o posats en marxa pel govern de PROGRÉS (camp de futbol, ampliació de l’escola, ampliació del cementiri, plaques solars al pavelló, clavegueram del carrer Baix Llobregat...) i les propostes que s’han fet pels propers anys majoritàriament són continuïtat de projectes i planificacions fetes per governs anteriors.

Menyspreu a l’oposició
El que sí ha canviat és l’actitud vers els Grups Municipals de l’oposició. Comunicació inexistent, informació insuficient i un tracte en ocasions al límit de les regles democràtiques. Lamentem que en temes estratègics pel futur com, per exemple, els planejaments urbanístics urbans o industrials, se’ns ha negat sistemàticament la informació i, en algun cas,ha estat a última hora que se’ns ha informat de fets consumats. Esperem que es canvïi l’actitud, pel bé de la democràcia al municipi i perquè la política dóna voltes i el futur és incert.

Desatenció a les entitats i la ciutadania
La política d’enrocament també s’ha traslladat a l’àmbit de la relació amb les entitats i de la participació ciutadana. Falta informació, relació, atenció i un tracte a les entitats com s’hauria d’esperar d’una administració. Els processos de participació no només s’han aturat, sinó que s’han obviat resultats ja compartits amb la ciutadania.

Tot plegat, el balanç del primer any del govern PSC/ERC és un cúmul de despropòsits. No tot es pot explicar per la inexperiència o donant les culpes al govern anterior, com van dient. El principal problema és la desunió, les crisis internes, la falta de coordinació, la manca de projecte i que el vestit de l’Ajuntament, a aquest govern, li queda massa gran.

I el pitjor de tot és que qui més perd és el poble de Santa Coloma, perquè el municipi i l’entorn si que avancen sense parar encara que l’Ajuntament es quedi endarrere. Cal actuar, preveure, planificar, avançar-se o el temps perdut serà molt difícil de recuperar.

A l’altre extrem, PROGRÉS porta un any d’oposició activa, ferma i responsable i prenent la iniciativa en diversos temes dels quals hem reclamat informació, fet gestions o presentat mocions al Ple Municipal. Hem estat recollint i vehiculant nombroses protestes d’entitats, col•lectius i persones del poble, intentant oferir solucions alternatives i hem mantingut el nord de les propostes i compromisos del nostre Programa 2007-2011 –un veritable programa ambiciós, complert, innovador i fruit de l’experiència i la participació– i en contínua implicació al municipi i construcció d’un projecte al servei de Santa Coloma.