Després de la xerrada, i coneixent amb més detall la realitat del TTIP, PROGRÉS s'uneix a la Campanya No al TTIP.
Gerard Segú, alcalde de Sta. Coloma per PROGRÉS, presentant l'acte i Carles Seijoo, coordinador de la Campanya No al TTIP. |
Tal i com va anar desgranant el ponent Carles Seijoo, coordinador de la Campanya No al TTIP, els riscos més destacats de com s'està preveient que la negociació dibuixa l'acord, basats en la poquíssima informació de què es disposa, es troben en:
1- El tribunar d'arbitratge que s'hi planteja
L'acord preveurà un Tribunal d'Arbitratge (anomenat ISDS) regit pel propi acord, i fora de qualsevol marc legal o constitucional dels estats implicats, que resoldrà les controvèrsies entre empreses i Estats. Això significa que qualsevol empresa, per protegir les seves inversions, pot denunciar un Estat que legisli en contra dels seus interessos i que la resolució d'aquesta controvèrsia es regirà per uns criteris i un tribunal no sotmès a la legalitat constitucional de l'Estat. Això és una clara pèrdua de sobirania popular i de submissió, a més d'una retallada democràtica de gran escala.
A banda de l'efecte que pugui tenir aquet element a partir de denúncies per part d'empreses, hi ha un evident efecte de condicionament de la sobirania legislativa democràtica a priori.
2- Els estàndars i regulacions sobre productes, comerç i inversions
El comerç actual entre els EUA i la UE ja no té les barreres principals en els aranzels, sinó en les diferents regulacions i estàndars exigits en els dos territoris. Aquestes regulacions, desenvolupades al llarg dels anys, són reflex dels interessos i preocupacions de les societats i adapten els productes, les relacions comercials, les condicions ambientals o les relacions laborals a la societat on es produeixen. Amb el TTIP hi ha un risc evident d'harmonització d'estàndars i regulacions, fet que en aquest cas pot fer que a la UE es perdin molts criteris actualment vigents. Aquest fet permetria que algunes limitacions o condicions actuals es fessin més laxes, que productes dels EUA produits amb uns estàndars no acceptats a la UE (ja sigui per criteris ambientals, laborals, de salut, etc.) acabessin entrant al nostre mercat.
3- L'obscurentisme amb què s'està gestionant la negociació
Una de les crítiques més importants, i que ja denoten una pèrdua de sobirania democràtica, és el secret amb el qual la Comissió Europea i l'Administració dels EUA estan negociant aquest acord. La documentació no és accessible ni tan sols pels Eurodiputats (i quan ho ha estat ha estat amb unes condicions de transparència molt qüestionable, amb temps limitat, en una cambra tancada, sense possibilitat d'entrar-hi ni bolígraf, ni mòbil, ni càmera, ni assessors...) i a les rondes de negociació hi participen representants de grans empreses multinacionals.
El document final, no se sotmetrà a debat per a esmenar-lo, sinó només a la ratificació per part del Parlament Europeu i els Parlaments estatals.
4- El perill per als serveis públics
Una de les preocupacions que hi ha a l'entorn del TTIP és que es vegin afectats els Serveis Públics i que puguin ser mercantilitzats i grans empreses acabin oferint serveis que fins ara s'han mantingut en l'àmbit públic en el model de benestar europeu.
Vistos tots aquests elements, les conseqüències que es preveuen si el TTIP s'aprovés amb el format que se li suposa i la manca de debat democràtic que envolta el procés de negociació, PROGRÉS se suma a la Campanya No al TTIP.
(Consulteu en aquest enllaç la moció presentada per PROGRÉS contra el TTIP i per a l'adhesió de l'Ajuntament a la Campanya Contra el TTIP.)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada