PROGRÉS lluita pel retorn de la ginecòloga al consultori de Santa Coloma



El govern municipal de PROGRÉS treballa perquè les dones de Santa Coloma puguin disposar d’un servei d’especialista en ginecologia de proximitat. En les negociacions amb el Departament de Sanitat s’ha aconseguit un compromís de revisió de la decisió de traslladar el servei a Sant Boi.

Des de l’any 2003, les dones de Santa Coloma van poder comptar amb els serveis d’una ginecòloga al municipi gràcies a la visió d’una regidora de PROGRÉS, Fidela Olivé, que va copsar la necessitat i va trobar la manera de donar-li resposta a través d’un conveni amb CATSalut. Aquest implicava que l’Ajuntament i la Generalitat pagarien el servei a parts iguals. L’any passat, però, CATSalut va anunciar que es negava a renovar aquest conveni més enllà del 31 de desembre.

L’1 de gener de 2012, el programa d’Atenció de la Salut Sexual i Reproductiva de Santa Coloma va passar a dependre exclusivament a l’Institut Català de la Salut (ICS). Aquest va determinar que el servei de llevadora passaria dels tres dies anteriors a quatre, però va traslladar l’atenció ginecològica a l’ambulatori de Montclar, a Sant Boi.

Allà, sense gaires més mitjans que al consultori de Santa Coloma, s’atenen les situacions patològiques més greus, que normalment cobreixen els 
professionals en ginecologia.

PROGRÉS segueix sent  tan conscient ara de la necessitat d’oferir un servei de proximitat com al 2003 i l’equip de govern ha posat sobre la taula tots els mitjans per solucionar-ho. La Generalitat ha deixat clar que no li és possible integrar a la seva xarxa un ginecòleg o ginecòloga pagat per l’Ajuntament. Insisteix, d’altra banda, en que la seva negativa a mantenir el servei a Santa Coloma no es basa en criteris econòmics. Els responsables de l’ICS argumenten que el canvi està motivat per un objectiu doble. D’una banda, el d’adaptar l’atenció al nostre municipi a la normativa de contractació general que intenten aplicar en tot el territori i de l’altra, el de reordenar i redistribuir les tasques entre les diferents categories professionals que intervenen en l’atenció sexual: llevadores, ginecòlegs i ginecòlogues, auxiliars, etc...

Tant com a grup polític com des de l’equip de govern, PROGRÉS ha estat al costat del Consell per la Igualtat, que el 13 de febrer passat va aprovar una resolució demanant el retorn de la ginecòloga. També ha estat colze a colze amb l’Associació de Dones pels 4 Cantons, que el 8 de març va iniciar una recollida de signatures entre la ciutadania per reclamar la recuperació del servei. Per nosaltres sobren les raons: la proximitat i la relació directa ens sembla una garantia de qualitat, tenir un ginecòleg o ginecòloga de referència facilita molt la tasca de la llevadora i la mala connexió en transport públic dificulta el trasllat a Montclar. Moltes de les usuàries són dones grans que no tenen possibilitat d’accedir-hi en transport privat o dones embarassades per les quals el desplaçament resulta una incomoditat evident.

L’alcalde, Gerard Segú, va obtenir el compromís dels responsables de l’ICS de venir a Santa Coloma el proper mes d’abril per explicar al Consell el seu punt de vista, que defensa que el trasllat a Sant Boi comporta una atenció més eficient. És evident, per tant, que la negociació per canviar aquest punt de vista i per recuperar el servei de proximitat no s’ha detingut en cap moment i és totalment fals, com algun partit ha apuntat de forma malintencionada, que l’equip de govern l’ha donat per perdut.

PROGRÉS, que va sorgir dels moviments veïnals i porta la filosofia de la participació en el seu ADN, ha compartit tota aquesta informació amb la resta dels grups polítics i amb la ciutadania per mirar de fer un front comú. En aquests moments, és clau invertir les energies de forma positiva i no fer un ús partidista dels problemes als quals s’enfronta el municipi.

Eva Melús  (emelus@progres.cat)
Tercera tinent d’alcaldia i regidora de Polítiques d’Igualtat, Gent Gran, Famílies, Turisme i Patrimoni.